Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella w jednej partii herbaty ziołowej wyprodukowanej przez Herbapol. Jak czytamy w komunikacie GIS: „W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów”. Produkt, w którym wykryto groźne bakterie: to „Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek) o numerze partii L 0185.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
PEŁNA TREŚĆ KOMUNIKATU
MaK / opr. LisA
Fot. pexels.com