Kurczę w marynacie z Czernic Borowych z wyróżnieniem w mazowieckim konkursie kulinarnym

2 tygodni temu

Ogłoszono laureatów wojewódzkiego etapu konkursu na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Jury doceniło również „kurczę w marynacie” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych.

Zwycięzców poznaliśmy podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego – Oddział Poświętne w Płońsku.

Na XXIV edycję konkursu przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Konkurs przypomina i ocala od zapomnienia produkty i potrawy obecne w historii polskich kulinariów, zachowując kanon dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Jak co roku, finał regionalny konkursu na najlepszą potrawę i najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii Produkt wpłynęło 30 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 7 drużyn.

Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy wykonane były według tradycyjnych przepisów zakorzenionych w kulturze regionu. Ostatecznie komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. Te zdobyła również potrawa: kurczę w marynacie przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych.

Pozostałe nagrodzone potrawy:

Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego

Zwycięzcy: szynka dworska z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski, śmietana wiejska od Pana Jana Goliszewskiego, gmina Maciejowice, powiat garwoliński,miód kampinoski wielokwiatowy od Pani Agnieszki Zalewskiej z Pasieki „Pszczela Symfonia” Agnieszka Zalewska, gmina Milanówek, powiat grodziski.

Wyróżnienia: twaróg Jersey z musem owocowym od Anny Zaboklickiej, gmina Korytnica, powiat węgrowski, pasztet z gęsi z orzechami z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki, galaretka z nóżek wieprzowych od Anny Goliszewskiej, gmina Maciejowice, powiat garwoliński.

Produkt regionalny pochodzenia roślinnego

Zwycięzcy: maliny z rumem – konfitura od Anny Langowskiej ze Smaki i Aromaty sp. z o.o. z Warszawy, ciasto z kaszą manną z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki, tort tradycyjny z Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, gmina Łosice, powiat łosicki.

Wyróżnienia: kiszony topinambur od Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej z Michrowskiej Piwniczki, gmina Pniewy, powiat grójecki, kiszona rzodkiewka od Iwony Kowalskiej, gmina Nasielsk, powiat nowodworski.

Napój regionalny

Zwycięzcy: herbatki z własnego ogrodu od Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski,, nalewka z orzecha włoskiego z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski.

Wyróżnienia: żołędziówka, czyli kawa dębowa Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki, malinówka z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku, gmina Górzno, powiat garwoliński.

Inny produkt regionalny

Zwycięzcy: suszone jabłka, chipsy jabłkowe od Moniki Szymańczak-Siemiątkowskiej z Michrowskiej Piwniczki, gmina Pniewy, powiat grójecki, „kapuśniaczki” z barszczem czerwonym od Anny Zaboklickiej, gmina Korytnica, powiat węgrowski, syrop z pędów sosny z Koła Gospodyń Wiejskich Białki, gmina Siedlce, powiat siedlecki.

W kategorii potrawowej zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, które przygotowało zupę siorbę grochowo-grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym.

II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Sikorach, za zupę „zraziki” i udo gęsie po staropolsku.

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku, za barszcz czerwony oraz pierogi mięsne – ciasto maślane.

Na wyróżnienie w kategorii potrawowej zasłużyła: „Starowiejska” Tomasz Ptasiewicz, serwująca starowiejskiego łososia w galarecie oraz kartoflaka starowiejskiego w sosie kurkowym.

Dodatkowo komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025”

  • w kategorii produktowej: baleron dworski, miętowy jabłecznik, olej z lnianki, baba drożdżowa, sos pomidorowy słodko-kwaśny,
  • w kategorii potrawowej: zupę siorbę grochowo – grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym.

ren

Idź do oryginalnego materiału