Co smakuje u nas najlepiej? Sprawdzimy w Tokarni

8 godzin temu
Zdjęcie: Finał konkursu „Smaki Regionów”


Szynka bebelska, boczek zBęczkowa, jesiotr wędzony, ser kozi Filip z konopi, miód leśny, ocet z węgierek, olej z wiesiołka czy musztarda jabłkowa – między innymi takie produkty regionalne walczyć będą w niedzielę, 25 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni o tytuł najlepszych i najsmaczniejszych smaków regionu świętokrzyskiego.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza od godziny 11 do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. W konkursie rywalizować będą 43 produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego.

Prezentujemy nominowane przysmaki.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

Szynka wiejska bebelska – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Kiełbasa wiejska od Kierasa – Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras

Karkówka słoikowa z przyprawami – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Boczek szynkowy od Bonarka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek

Boczek wędzony z Bęczkowa – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski

Produkty i przetwory z ryb

Jesiotr wędzony – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń

Produkty mleczne

Siarzak od Łukasika – Farma Łukasików Mateusz Łukasik

Ser ze skopca – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher

Ser kozi – Filip z konopi z czosnkiem niedźwiedzim – Farma Kozy spod Pacanowa

Katarzyna i Stanisław Polijańscy

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Miody:

Miód nektarowo-leśny z lasów kunowskich – „Magiczna Pasieka” Paweł Sapała

Miód leśny nektarowo-spadziowy – Bogdan Śliwa

Miód gryczany – Piotr Wnuk

Miód leśny – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Przetwory owocowe:

Ocet domowy ze śliwek węgierek z przyprawami – Kompostella Małgorzata Witczak

Konfitura truskawkowa extra – Gospodarstwo Rolne Malicki Marek

Śliwka szydłowska – Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter

Dżem wieloowocowy od Płusy – RHD Marek Płusa

Przetwory warzywne:

Jacentowska kapusta kiszona – Jacentowska Piwniczka (przetwornia rodzinna)

Anna Bojek

Czosnek w zalewie octowej – Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek

Szparagi w zalewie słodko kwaśnej – Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska

Produkty zbożowe:

Chleb żytni – Piekarnia u Szewczyka Michał Szewczyk

Chleb Mistrza 100% żytni – Kozak Spółka Jawna Jowita Kozak

Chleb wiejski 2 kg – Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – ZDROWOLEJOWO Piotr Kurek

Olej z wiesiołka z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski

Olej konopny zimnotłoczony – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Zakwas na żur – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Wyroby cukiernicze:

Amoniaczki – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Sernik w kratkę z Małyszyna – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy

Ciastka Amoniaczki – Anna Cebula

Napoje regionalne:

Sok miętowy z pigwą – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Domowy kompot z rabarbaru z malinami i nutką mięty – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Napoje alkoholowe:

Wino Fodymskich (Muscaris) – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski

Hebe – Winnica Carolus Paweł Szczoczarz

Cuve Red 2022 – Winnica 2 Wilki Robert Silniewicz

Wino gronowe, białe, półwytrawne, FIORE BIVIO rocznik 2023 – Gospodarstwo Sadownicze i Winnica na Rozdrożu

Wino gronowe białe półsłodkie Castell – Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk

Piwo PILS – Browar Korona Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda

Nalewka ziołowa „Ziołowa opowieść” – Koło Gospodyń Wiejskich „Dziewczyny z Broadwayu” w Brodach Aneta Łapot, Aleksandra Świercz

Inne produkty regionalne:

Musztarda jabłkowa – „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy

Syrop jodłowy – Paulina Ciszek-Bejm

Siekany farsz z prawdziwków – Aleksandra Gawrońska

Chanieckie smarowidło – Koło Gospodyń Wiejskich w Chańczy „Chańczanki” Magdalena Jaskuła

Warto dodać, iż degustacji i konkursowym potyczkom produktów prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich towarzyszyć będzie ludowa muzyka i śpiewy i tańce.

Idź do oryginalnego materiału