Szynka bebelska, boczek zBęczkowa, jesiotr wędzony, ser kozi Filip z konopi, miód leśny, ocet z węgierek, olej z wiesiołka czy musztarda jabłkowa – między innymi takie produkty regionalne walczyć będą w niedzielę, 25 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni o tytuł najlepszych i najsmaczniejszych smaków regionu świętokrzyskiego.
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza od godziny 11 do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. W konkursie rywalizować będą 43 produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego.
Prezentujemy nominowane przysmaki.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
Szynka wiejska bebelska – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec
Kiełbasa wiejska od Kierasa – Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras
Karkówka słoikowa z przyprawami – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug
Boczek szynkowy od Bonarka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek
Boczek wędzony z Bęczkowa – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
Produkty i przetwory z ryb
Jesiotr wędzony – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
Produkty mleczne
Siarzak od Łukasika – Farma Łukasików Mateusz Łukasik
Ser ze skopca – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher
Ser kozi – Filip z konopi z czosnkiem niedźwiedzim – Farma Kozy spod Pacanowa
Katarzyna i Stanisław Polijańscy
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Miody:
Miód nektarowo-leśny z lasów kunowskich – „Magiczna Pasieka” Paweł Sapała
Miód leśny nektarowo-spadziowy – Bogdan Śliwa
Miód gryczany – Piotr Wnuk
Miód leśny – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka
Przetwory owocowe:
Ocet domowy ze śliwek węgierek z przyprawami – Kompostella Małgorzata Witczak
Konfitura truskawkowa extra – Gospodarstwo Rolne Malicki Marek
Śliwka szydłowska – Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter
Dżem wieloowocowy od Płusy – RHD Marek Płusa
Przetwory warzywne:
Jacentowska kapusta kiszona – Jacentowska Piwniczka (przetwornia rodzinna)
Anna Bojek
Czosnek w zalewie octowej – Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek
Szparagi w zalewie słodko kwaśnej – Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska
Produkty zbożowe:
Chleb żytni – Piekarnia u Szewczyka Michał Szewczyk
Chleb Mistrza 100% żytni – Kozak Spółka Jawna Jowita Kozak
Chleb wiejski 2 kg – Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – ZDROWOLEJOWO Piotr Kurek
Olej z wiesiołka z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski
Olej konopny zimnotłoczony – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka
Zakwas na żur – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski
Wyroby cukiernicze:
Amoniaczki – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec
Sernik w kratkę z Małyszyna – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy
Ciastka Amoniaczki – Anna Cebula
Napoje regionalne:
Sok miętowy z pigwą – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug
Domowy kompot z rabarbaru z malinami i nutką mięty – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski
Napoje alkoholowe:
Wino Fodymskich (Muscaris) – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski
Hebe – Winnica Carolus Paweł Szczoczarz
Cuve Red 2022 – Winnica 2 Wilki Robert Silniewicz
Wino gronowe, białe, półwytrawne, FIORE BIVIO rocznik 2023 – Gospodarstwo Sadownicze i Winnica na Rozdrożu
Wino gronowe białe półsłodkie Castell – Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk
Piwo PILS – Browar Korona Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda
Nalewka ziołowa „Ziołowa opowieść” – Koło Gospodyń Wiejskich „Dziewczyny z Broadwayu” w Brodach Aneta Łapot, Aleksandra Świercz
Inne produkty regionalne:
Musztarda jabłkowa – „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy
Syrop jodłowy – Paulina Ciszek-Bejm
Siekany farsz z prawdziwków – Aleksandra Gawrońska
Chanieckie smarowidło – Koło Gospodyń Wiejskich w Chańczy „Chańczanki” Magdalena Jaskuła
Warto dodać, iż degustacji i konkursowym potyczkom produktów prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich towarzyszyć będzie ludowa muzyka i śpiewy i tańce.