101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 13 sierpnia, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AGROBIZNES

Co smakuje u nas najlepiej? Sprawdzimy w Tokarni

Szynka bebelska, boczek zBęczkowa, jesiotr wędzony, ser kozi Filip z konopi, miód leśny, ocet z węgierek, olej z wiesiołka czy musztarda jabłkowa – między innymi takie produkty regionalne walczyć będą w niedzielę, 25 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni o tytuł najlepszych i najsmaczniejszych smaków regionu świętokrzyskiego.

 Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza od godziny 11 do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. W konkursie rywalizować będą 43 produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego.

Prezentujemy nominowane przysmaki.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

Szynka wiejska bebelska – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Kiełbasa wiejska od Kierasa – Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras

Karkówka słoikowa z przyprawami – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Boczek szynkowy od Bonarka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek

Boczek wędzony z Bęczkowa – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski

 Produkty i przetwory z ryb

Jesiotr wędzony – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń

Produkty mleczne

Siarzak od Łukasika – Farma Łukasików Mateusz Łukasik

Ser ze skopca – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher

Ser kozi – Filip z konopi z czosnkiem niedźwiedzim – Farma Kozy spod Pacanowa

Katarzyna i Stanisław Polijańscy

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Miody:

Miód nektarowo-leśny z lasów kunowskich – „Magiczna Pasieka” Paweł Sapała

Miód leśny nektarowo-spadziowy – Bogdan Śliwa

Miód gryczany – Piotr Wnuk

Miód leśny – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Przetwory owocowe:

Ocet domowy ze śliwek węgierek z przyprawami – Kompostella Małgorzata Witczak

Konfitura truskawkowa extra – Gospodarstwo Rolne Malicki Marek

Śliwka szydłowska – Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter

Dżem wieloowocowy od Płusy – RHD Marek Płusa

Przetwory warzywne:

 Jacentowska kapusta kiszona – Jacentowska Piwniczka (przetwornia rodzinna)

Anna Bojek

Czosnek w zalewie octowej – Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek

Szparagi w zalewie słodko kwaśnej – Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska

Produkty zbożowe:

 Chleb żytni – Piekarnia u Szewczyka Michał Szewczyk

Chleb Mistrza 100% żytni – Kozak Spółka Jawna Jowita Kozak

Chleb wiejski 2 kg – Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – ZDROWOLEJOWO Piotr Kurek

Olej z wiesiołka z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski

Olej konopny zimnotłoczony – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Zakwas na żur – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Wyroby cukiernicze:

 Amoniaczki – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Sernik w kratkę z Małyszyna – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy

Ciastka Amoniaczki – Anna Cebula

Napoje regionalne:

 Sok miętowy z pigwą – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Domowy kompot z rabarbaru z malinami i nutką mięty – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Napoje alkoholowe:

Wino Fodymskich (Muscaris) – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski

Hebe – Winnica Carolus Paweł Szczoczarz

Cuve Red 2022 – Winnica 2 Wilki Robert Silniewicz

Wino gronowe, białe, półwytrawne, FIORE BIVIO rocznik 2023 – Gospodarstwo Sadownicze i Winnica na Rozdrożu

Wino gronowe białe półsłodkie Castell – Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk

Piwo PILS – Browar Korona Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda

Nalewka ziołowa „Ziołowa opowieść” – Koło Gospodyń Wiejskich „Dziewczyny z Broadwayu” w Brodach Aneta Łapot, Aleksandra Świercz

Inne produkty regionalne:

 Musztarda jabłkowa – „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy

Syrop jodłowy – Paulina Ciszek-Bejm

Siekany farsz z prawdziwków – Aleksandra Gawrońska

Chanieckie smarowidło – Koło Gospodyń Wiejskich w Chańczy „Chańczanki” Magdalena Jaskuła

Warto dodać, że degustacji i konkursowym potyczkom produktów prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich towarzyszyć będzie ludowa muzyka i śpiewy i tańce.

25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

RADIO KIELCE - PODCASTY

 

Udostępnij237Tweet148Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

13 sierpień 2025

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  • 13

  • sierpień

  • 2025

Kalendarz
  • Zaznacz Wszystko
  • IMIENINY / KALENDARZ ROLNIKA I KONSUMENTA
  • NOWOŚCI NA RYNKU / PORADA NA DZIŚ
  • NABÓR WNIOSKÓW / DOFINANSOWANIA
  • KONKURSY
  • SZKOLENIA / KONFERENCJE
Kategoria
  • Brak kategorii
  • 99 - najwyższy priorytet
Organizator
  • Zaznacz Wszystko
  • Brak Organizatora
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Lokalizacja
  • Zaznacz Wszystko
  • Brak lokalizacji
  • Online Events
  • Kielce
    • Polska
      • Sandomierz
        • ŚODR Sandomierz
      • Modliszewice
        • Piotrkowska 30
      • Połaniec
        • UMiG Połaniec
      • Tychów Stary
        • Tychów Stary - OSP
    Polecane
    • Tylko promowane
    • Dołącz
    • Wyklucz
    Zobacz więcej

    No events found

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    -

    DN_T

    DN_T

    DN_T

    DN_T

    DN_T

    DN_T

    DN_T

    Nie masz żadnych eventów na ten dzień

    Radio Kielce

    Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

    101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

    ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
    tel. 41 368 12 00
    fax. 41 344 65 44
    radio@radiokielce.pl

    Obserwuj nasze profile

    Brak wyników
    Zobacz wszystkie wyniki
    • AKTUALNOŚCI
    • KALENDARZ
    • KULINARIA
    • KOMUNIKATY
    • PORTALE RADIA KIELCE
      • Radio Kielce
      • Folk Radio
      • Podcasty Radia Kielce
      • Centrum Edukacji Medialnej
      • Projekt Praca
      • Wielka literatura w cyfrowym świecie

    Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.

    Powiadomienia