Bitwa Regionów w Białce. I etap smacznego konkursu rozstrzygnięty! [ZDJĘCIA + FILM]

5 godzin temu
W sobotę, 7 czerwca, w Białce k. Krasnegostawu na terenie stadniny odbyła się etap powiatowy Bitwy Regionów 2025, która towarzyszyła XXXV Wiosennemu Młodzieżowemu Pokazowi Koni Czystej Krwi Arabskiej. Poniżej galeria zdjęć z Bitwy Regionów w Białce:W kulinarne szranki stanęło 16 kół gospodyń wiejskich z powiatów krasnostawskiego i chełmskiego. Po zaciętej rywalizacji, pełnej smaków i zapachów lokalnego dziedzictwa, zwycięstwo – drugi rok z rzędu – powędrowało do KGW „Górzanie” z Przedmieścia Góry w Krasnymstawie za „Ryjący las na liściu kapusty w zagonie gryczanym z sosem z runa leśnego z proziakiem”. – To po prostu gołąbki z dzika z kaszą gryczaną, podane z sosem z borowików i naszymi starymi, sprawdzonymi proziakami, czyli plackami mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, zwanej kiedyś "prozą". Dziczyznę dostarczył zaprzyjaźniony myśliwy, a grzyby – świeżutkie, tegoroczne – zebrałyśmy wczoraj z koleżankami w lesie. Doświadczenie z wcześniejszych edycji procentuje – wiemy, iż smak i autentyczność bronią się same - zdradziła przewodnicząca koła Anna Ciechańska-Marucha.W nagrodę zwyciężczynie już 11 czerwca wystąpią w programie kulinarnym TVP Lublin, a 9 sierpnia będą reprezentować powiat krasnostawski podczas etapu wojewódzkiego Bitwy Regionów w Janowie Podlaskim, połączonego z prestiżowym pokazem koni czystej krwi.Drugie miejsce KGW Bzdunki z Pawłowa za "Czarne pierogi z kaszanką", a trzecie - KGW w Okszowie za potrawę "Szynka jak dawniej".Czytaj też:
Idź do oryginalnego materiału