Żywe Muzeum Miodu w doborowym towarzystwie. Wielkopolska Wybrała Turystyczne Hity 2025

1 tydzień temu
Zdjęcie: foto Pasieka Smakulskich


W Chodzieży, 29 września 2025 roku, zorganizowano wielkopolskie obchody Światowego Dnia Turystyki. Podczas gali ogłoszono zwycięzców konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski 2025. Była to już trzecia edycja wydarzenia, którego laureaci powalczą o prestiżowe Certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej (POT).

Wielkopolskie Turystyczne Hity 2025 to:

  • Złoty Produkt Turystyczny Wielkopolski 2025 i nominacja do Złotego Certyfikatu POT: Brama Poznania
  • Najlepsze Produkty Turystyczne 2025 (nominacje do Certyfikatu POT):
  • Festiwal Fantastyki Pyrkon
  • Zamek w Kórniku
  • Koronacja Królewska: Festiwal Kultury Słowiańskiej w Gnieźnie
  • Najlepszy Nowy Produkt Turystyczny 2025: Leszczyńska Noc Balonowa
  • Certyfikat Internautów: Festiwal Fantastyki Pyrkon

Żywe Muzeum Miodu z Pakosławia w zacnym gronie

Kapituła przyznała również dwa wyróżnienia. Jedno dla Nocy Kupały na Lednicy (Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy), a drugie dla Żywego Muzeum Miodu, które działa od ponad roku w Pakosławiu.

Piotr i Agnieszka Smakulscy, którzy są twórcami jedynego w Polsce Żywego Muzeum Miodu, przyznali, iż znaleźli informację o tym, iż można zgłosić się do konkursu i postanowili zaryzykować.

- Opisaliśmy naszą działalność i zgłosiliśmy się, a później dostaliśmy informację o tym, iż jest gala, ale nie było informacji o zdobytym wyróżnieniu - relacjonowali.

Do Chodzieży reprezentować muzeum pojechała Agnieszka Smakulska, która przyznała, iż była bardzo zaskoczona, kiedy pakosławskie muzeum zostało wyczytane do odebrania nagrody.

- Było wielkie zaskoczenie i satysfakcja. Zanim wyczytano laureatów zaprezentowano film o wszystkich podmiotach, które brały udział w konkursie. Oglądając go pomyślałam sobie: "Kurczę, co my tutaj robimy? To chyba nie jest nasza liga?”. Nagle usłyszałam o Żywym Muzeum Miodu, iż otrzymaliśmy wyróżnienie i gratulacje. Była to wielka satysfakcja, iż to co robimy nie tylko my czujemy, iż jest fajne, ale inni też poczuli - opowiadała Agnieszka Smakulska.

Smak satysfakcji

Smakulscy przyznają, iż wyróżnienie jest dla nich przede wszystkim potwierdzeniem tego, iż to co robią jest drogą w dobrym kierunku.

- Dodatkowo mamy zwyczajne poczucie satysfakcji, chwilową radość. W związku z tym, iż jesteśmy akurat w momencie zmian, to dało nam potwierdzenie, iż to co chcemy zrobić jest dobrym pomysłem - zdradzili.

Jednak, na razie, nie uchylą rąbka tajemnicy. Zapowiadają jednak, iż będzie to coś równie unikalnego jak Żywe Muzeum Miodu.

- Rezygnujemy z części noclegów, żeby rozwijać działalność edukacyjną, bo to jest coś co nas kręci i chcielibyśmy robić. Z czasem może całkowicie - podsumowali.

https://rawicz24.pl/wiadomosci/zywe-muzeum-miodu-w-pakoslawiu-jest-strzezone-patentem/AxvmcIMrDKqAzBqfTMEF
Idź do oryginalnego materiału