Witaminy A, D, E i K tworzą wyjątkową grupę, ale żeby mogły zostać wchłonięte w jelitach, potrzebują obecności tłuszczów. Dlatego tak ważne jest, by pojawiały się w posiłkach razem z oliwą, awokado, orzechami czy jajkami.
W przeciwieństwie do witamin z grupy B i witaminy C, organizm potrafi je magazynować, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. To dobra wiadomość, bo nie musisz dostarczać ich codziennie w dużych ilościach, ale też ostrzeżenie, iż niedobory rozwijają się powoli i często długo pozostają niezauważone.
Brak tych witamin potrafi wpływać na wzrok, odporność, krzepnięcie krwi czy kondycję skóry. jeżeli coś Cię niepokoi albo potrzebujesz sprawdzić poziom konkretnej witaminy, łatwo omówić to z lekarzem. Dziś choćby szybka recepta online może pomóc ustalić dalsze kroki i dobrać odpowiednie badania.
Przegląd witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i ich źr









![Zostali Świętymi Mikołajami! Kolejny raz Konecczanie wspomogli placówkę Pałacyk [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Konecczanie-dla-dzieci-z-Palacyku-w-Mroczkowie-Goscinnym-05.jpg)




![Wiceprezes PiS w Ostrołęce. Z wicestarostą myślą podobnie [WIDEO, ZDJĘCIA]](https://www.eostroleka.pl/luba/dane/pliki/zdjecia/2025/img_2444.jpg)
