Wczuli się w klimat epoki. Dzień Rejowca Fabrycznego pod hasłem „Fabryka PRL-u” to był hit [ZDJĘCIA+FILMY]

13 godzin temu
Rywalizację zatytułowano „Smaki i smaczki PRL-u”. Uczestnicy konkursu mogli się wykazać w kilku interesujących i wymagających dużego zaangażowania konkurencjach. Należało np. przygotować najciekawsze stoisko w stylu PRL. Pod namioty trafiły więc zabytkowe meble, radia, telewizory czy popularne niegdyś kryształy.Poniżej zdjęcia z Dnia Rejowca:W opinii komisji konkursowej w klimat tamtych lat najlepiej wczuła się Barbara Nieworaj-Czmuda. Drugą lokatę w tej kategorii zajęło Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym „Wiara”, a trzecie miejsce przypadło w udziale Kołu Gospodyń Wiejskich z Gołębia. Podróż do świata sprzed kilkudziesięciu lat prowadziła również przez żołądek. Ci, którzy pamiętali smaki swojego dzieciństwa czy młodości, mogli je teraz odtworzyć i opowiedzieć o tym, jak jadało się wtedy, kiedy sklepy spożywcze świeciły często pustkami. Najsmaczniejszą potrawę, która inspirowana była kuchnią PRL, przyrządziła Zuzanna Kądziela. Do Rejowca Fabrycznego przyjechała z „kapustą z pęczakiem”. Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich z Leszczan, przygotowało na konkurs „bycze jaja”. Gospodynie zajęły drugie miejsce. Trzecia lokata przypadła w udziale Marii Kociubie, która poczęstowała członków jury forszmakiem.Czytaj także:Rejowiec Fabryczny. Co miasto zrobiło dla taniej energii? Radny pyta, a burmistrz odpowiadaRejowiec Fabryczny. Radny proponuje rewolucję w śmieciachRejowiec Fabryczny. Zapytania radnych w sprawie głazu i tablicy ku czci marszałkaRegion. Rolnicy się ucieszą. W planach włodarzy kolejne kilometry dróg dojazdowych do pól
Idź do oryginalnego materiału