Tradycje kulinarne i integracja lokalnej społeczności

egarwolin.pl 5 godzin temu
Zorganizowany w Borowiu Festiwal Smaków miał na celu promocję regionalnych potraw, integrację lokalnych producentów oraz Kół Gospodyń Wiejskich, a także popularyzację lokalnej żywności. Parking w centrum Borowia stał się 29 czerwca sercem Festiwalu Smaków – przedsięwzięcia społeczno-kulturalnego, które promowało regionalne tradycje kulinarne Mazowsza. Wydarzenie skupiało się na integracji lokalnych producentów i Kół Gospodyń Wiejskich oraz popularyzacji zdrowego, regionalnego jedzenia.

Podczas festiwalu aż 11 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Borowie zaprezentowało swoje kulinarne talenty. Wśród nich znalazły się KGW z Chromina, Filipówki, Głoskowa, Łętowa, Iwowego, Słupa Drugiego, Wilchty, Borowia, Jaźwin, Łopacianki i Nowej Brzuzy. Wszystkie koła prowadziły degustację potraw oraz prezentowały produkty spożywcze i wyroby regionalne. Uczestnicy festiwalu mieli okazję, by spróbować autentycznych smaków Mazowsza i poznać historie stojące za lokalnymi specjałami.

Festiwal Smaków to nie tylko gratka dla podniebienia. Wydarzenie stanowiło również okazję do integracji lokalnej społeczności gminy Borowie. Dzięki muzyce i
Idź do oryginalnego materiału