Pysznym chlebem, bułkami i ciastem częstowano na Pikniku Zbożowym

9 godzin temu
Zdjęcie: Piknik Zbożowy w Słupi / Fot. Marzena Smoręda


Pieczywa wypiekanego z naturalnych składników według tradycyjnych receptur przekazywanych w regionie świętokrzyskim z pokolenia na pokolenie można było skosztować podczas Pikniku Zbożowego, który Świętokrzyska Izba Rolnicza zorganizowała w tym roku w Słupi koło Jędrzejowa. Nie brakowało amatorów zdrowe i smacznego chleba, bułek i obwarzanków.

Jak mówiła Agnieszka Piwnik-Piecyk, dyrektor Biura Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Izba w swoich działaniach promuje produkty pochodzące z gospodarstw rolnych z terenu naszego województwa, stąd między innymi jej obecność na ważnym dla rolników i mieszkańców regionu wydarzeniu, jakim jest Dzień Pola.

– Na Piknik Zbożowy do Słupi Jędrzejowskiej zaprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich Oksowianki z Oksy – nowe koło, które reaktywowało się w tym roku. Panie przygotowały całą piękną oprawę Pikniku Zbożowego i częstowały własnoręcznie przygotowanymi produktami. Zaprosiliśmy też piekarnię rodzinną Sudolanka, która od wielu lat wypieka chleby i galanterię piekarniczą według tradycyjnych receptur i z naturalnych składników – opowiadała o wydarzeniu Agnieszka Piwnik-Piecyk.

I dodała: – Staramy się promować te wyroby, dlatego iż są one zdrowe i smaczne, co w tej chwili ma ogromne znaczenie dla konsumenta. Pieczywo pochodzące z małych rodzinnych piekarni to wręcz rarytas poszukiwany przez mieszkańców – mówiła dyrektor Piwnik-Piecyk.

Podczas Pikniku Zbożowego w Słupi nie zabrakło występów artystycznych, między innymi w wykonaniu dzieci i młodzieży z okolicznych szkół.

Agnieszka Piwnik-Piecyk, dyrektor Biura Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach podczas Pikniku Zbożowego w Słupi / Fot. Marzena Smoręda
Występy dzieci i młodzieży podczas Pikniku Zbożowego w Słupi. / Fot. Marzena Smoręda
Występy dzieci i młodzieży podczas Pikniku Zbożowego w Słupi. / Fot. Marzena Smoręda
Piknik Zbożowy w Słupi / Fot. Marzena Smoręda


Idź do oryginalnego materiału