W środę, 7 maja, Polonia uczciła Święto Konstytucji 3 Maja w konsulacie generalnym RP na Manhattanie. W tym roku to podniosłe wydarzenie Polacy zorganizowali wspólnie ze swoimi litewskimi przyjaciółmi.



















Wspólne święto
Rocznicowe obchody zgromadziły w nowojorskim konsulacie tłum gości. Przybyłych witali: konsul generalny RP w Nowym Jorku Mateusz Sakowicz oraz konsul generalny Litwy w metropolii nowojorskiej Dovydas Špokauskas. Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi członek Rady Miejskiej Nowego Jorku Robert Holden, stały przedstawiciel Litwy przy ONZ Rytis Paulauskas, dyrektorka Polskiego Instytutu Kulturalnego w Nowym Jorku Maja Steczkowska, naczelna prezes Korpusu Pomocniczego Pań przy SWAP 98-letnia sybiraczka Helena Knapczyk oraz weteran II wojny światowej 102-letni Fryderyk Dammont. Obecni byli także oficerowie US Army, reprezentanci polonijnych szkół i wielu innych polonijnych organizacji, a także przedstawiciele litewskiej społeczności Nowego Jorku.
Część oficjalną obchodów rozpoczął wicekonsul Mateusz Dębowicz, który poprowadził całą uroczystość. Okolicznościowe przemówienia wygłosili konsulowie generalni Polski i Litwy oraz Steve Olejasz – emerytowany oficer amerykańskiej armii i wiceprezes The American Friends of Kosciuszko Association w Akademii West Point. Konsul Mateusz Sakowicz w swojej krótkiej przemowie odniósł się do historii uchwalenia konstytucji 3 maja i jej roli w umacnianiu ważnych dla demokracji wartości. Z kolei konsul Dovydas Špokauskas, dziękując za możliwość zorganizowania wspólnego wydarzenia, nawiązał do historii Polski i Litwy oraz do bliskich wieloletnich relacji między obydwoma krajami. Jak zauważył, w obecnej sytuacji wojny w Ukrainie te dotychczasowe więzy powinny ulec jeszcze większemu zacieśnieniu.
Atrakcją na miejscu była możliwość zapoznania się z dokładną kopią konstytucji 3 maja. Faksymile udostępnił do wglądu znany nowojorski adwokat Przemysław Jan Bloch, pasjonat historii i kolekcjoner dzieł sztuki, z których wiele przekazał do instytucji i muzeów w Polsce. Zaprezentowana w konsulacie kopia została wykonana na podstawie egzemplarza przechowywanego w tej chwili w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie. Chętnych do obejrzenia zapisów ustawy rządowej z 1791 roku nie brakowało.
Artystyczne występy
W części artystycznej wieczoru wystąpiła mieszkająca w Nowym Jorku litewska pianistka Vilja Naujokaitis, której towarzyszyła ukraińska wiolonczelistka Valeriya Sholokhova. Artystki wykonały utwory Fryderyka Chopina oraz litewskich kompozytorów: Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa i Faustasa Latėnasa. Zgromadzona w konsulacie publiczność miała również okazję oklaskiwać Dziecięcy Chór Copernicus pod dyrekcją Bożeny Konkiel, który wystąpił wraz z pianistą Nicholasem Kaponyasem. Chór wykonał utwory: „Muzyka dla Kopernika” i „Dzielimy się uśmiechem” do muzyki Jana Krutula ze słowami Macieja Papierskiego, „Maki jak polska krew” do muzyki Krzysztofa Niegowskiego ze słowami Mariusza Manczaka oraz „Odę do radości” Ludwiga Van Beethovena.
– Konstytucja 3 maja wpisuje się we wspólną historię naszych narodów, dlatego uznaliśmy, iż warto razem świętować to podniosłe wydarzenie – powiedział „Białemu Orłowi” konsul generalny Mateusz Sakowicz. – To dobry przykład, na którym można budować pozytywny przekaz, czerpiąc zarówno z dziedzictwa samej konstytucji, jak i z naszych dobrych, sąsiedzkich relacji. Cieszę się, iż mieliśmy okazję, aby zaprezentować tę historię szerszemu gronu, gdyż gościliśmy dzisiaj przedstawicieli wielu konsulatów, organizacji polonijnych i mediów. Z kolei mecenas Bloch był na tyle uprzejmy, iż umożliwił choćby fizyczne dotknięcie i przewertowanie kopii konstytucji, dzięki czemu mogliśmy wręcz dotknąć prawdziwej historii – dodał.
Kulinarne atrakcje
Ostatnim akcentem wieczoru było świętowanie i zacieśnianie relacji, w tym polsko-litewskich, w bardziej kameralnej oprawie. Nie zabrakło przy tym polsko-litewskich akcentów kulinarnych. Dla gości przewidziano między innymi takie wykwintne specjały jak: pyzy z grzybami, cepeliny litewskie, roladki z karkówki nadziewane boczkiem, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, pieczarki faszerowane mięsem wieprzowym, czy też bitki wołowe w sosie grzybowym.
Tekst i zdjęcia: Marcin Żurawicz