(Nie w) Pakuj się na wakacje! Weekend z Czerwonymi Koralami! Cz. VI

pultusk24.pl 1 godzina temu
- Chcemy przygotować prażone jabłuszka, tradycyjną metodą, jak to robiły nasze babcie. Jabłuszka na marmoladę, która przyda się jesienią albo zimą na upieczenie tradycyjnej, swojskiej szarlotki - mówi Beata Gurzyńska z KGW „Czerwone Korale” w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje!
- Prażenie jabłek przed wekowaniem pozwala na zachowanie ich aromatu, smaku i ułatwia proces wekowania, pasteryzacji, ponieważ jabłuszka były wcześniej obrobione termicznie, podsmażone na patelence – wyjaśnia p. Beata. – Dzięki temu możemy takie gorące włożyć do słoiczków i zawekować. W ten sposób zapewnimy dłuższą trwałość naszego produktu, wyeliminujemy też ryzyko pleśni i bakterii czy działań temperatury. To doskonała metoda na zatrzymanie lata w słoiku. Polecamy spakować w słoiczki wszystko to, co przyniosło nam lato – dodaje.


Jak przygotować prażone jabłka? - wyjaśniają i demonstrują koralowe gospodynie - Beata i Basia.

Posłuchajcie:

[vod:2017954]


W weekend 16 i 17 sierpnia - w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje! - zapraszamy Was na spotkania z Beatą Gurzyńska, jedną z najaktywniejszych wiejskich liderek, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich
Idź do oryginalnego materiału