- Prażenie jabłek przed wekowaniem pozwala na zachowanie ich aromatu, smaku i ułatwia proces wekowania, pasteryzacji, ponieważ jabłuszka były wcześniej obrobione termicznie, podsmażone na patelence – wyjaśnia p. Beata. – Dzięki temu możemy takie gorące włożyć do słoiczków i zawekować. W ten sposób zapewnimy dłuższą trwałość naszego produktu, wyeliminujemy też ryzyko pleśni i bakterii czy działań temperatury. To doskonała metoda na zatrzymanie lata w słoiku. Polecamy spakować w słoiczki wszystko to, co przyniosło nam lato – dodaje.
Jak przygotować prażone jabłka? - wyjaśniają i demonstrują koralowe gospodynie - Beata i Basia.
Posłuchajcie:
[vod:2017954]
W weekend 16 i 17 sierpnia - w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje! - zapraszamy Was na spotkania z Beatą Gurzyńska, jedną z najaktywniejszych wiejskich liderek, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich