
Ponad 200 wystawców wzięło udział w jubileuszowej, 20. edycji Świętokrzyskiego Jarmarku Agroturystycznego. W niedzielę (8 czerwca) w Parku Etnograficznym w Tokarni można było nie tylko skosztować wyjątkowych regionalnych potraw, ale również zakupić rękodzieło i posłuchać świętokrzyskich kapel ludowych.
Mimo niesprzyjającej aury skansen Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni przyciągnął całkiem sporo odwiedzających. Poza smakowitymi potrawami biorącymi udział w konkursie kulinarnym można było także na żywo podejrzeć zwyczaje i prace, jakie wykonywali gospodarze na wsi przed laty.
– W naszym obejściu pokazujemy między innymi, jak wyglądało klepanie kosy, robienie ozdób z siana czy w jaki sposób wykonywano drewniane łyżki i inne przedmioty codziennego użytku. Pokazujemy dzieciom, jak wyglądała rzeczywistość na dawnej wsi, a także co robiło się na targach i jarmarkach na wsiach oraz w miasteczkach – mówi Grzegorz Szymański z Zagrody Edukacyjnej Ostoja Dworska.
Swoje specjały podczas jarmarku prezentowało m.in. Koło Gospodyń Wiejskich ze Śródborza w gminie Ożarów.
– Prezentujemy nasze słynne pasiaste pierogi – z uwagi na to, iż na naszym terenie występuje krzemień pasiasty, tak właśnie nazywamy nasze pierogi z kapustą i grzybami oraz pierogi ruskie. Mamy również pajdę chleba ze smalcem, a także ciasta i lemoniadę. W trakcie tegorocznego jarmarku największym zainteresowaniem, poza pierogami, cieszyły się również gulasz i chłodnik. Wszystkie przepisy oparte są na sprawdzonych rodzinnych recepturach, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie wśród członkiń naszego koła – mówi Sylwia Krzykacka z KGW Śródborze.
W trakcie jubileuszowej XX edycji Jarmarku Agroturystycznego w Tokarni prowadzony był również konkurs kulinarny „Wiejska Uczta”, w którym rywalizowały potrawy przygotowane przez 23 koła gospodyń wiejskich z woj. świętokrzyskiego. Do konkursu kulinarnego zostały zgłoszone między innymi takie potrawy jak: „Zachciało mi się gęsi”, „Ryba po chłopsku”, „Żeberka w kiszonej kapuście”, „Placek ruszany burakami przekładany na przetaku podany”, „Burocorz bogoryjski”, „Tradycyjna zupa chrzanowa na wędzonych kościach z pieczonym ziemniakiem i chrustem z boczku” czy „Kruche rureczki nadziewane kremem kawowym z topinamburu”.
- jarmark agroturystyczny
- Muzeum Wsi Kieleckiej
- Park Etnograficzny w Tokarni
- sztuka ludowa
- województwo świętokrzyskie
- KGW