Kolejne produkty w Irlandii skażone – komunikat FSAI

9 godzin temu
Zdjęcie: Kolejne produkty w Irlandii skażone - komunikat FSAI


To już drugi przypadek wykrycia tej bakterii w irlandzkich produktach spożywczych w ostatnich dniach.

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) wydał kolejne pilne ostrzeżenie dla konsumentów.

Wycofane produkty w Irlandii

Siedem różnych produktów zostało wycofanych ze sprzedaży z powodu obecności groźnej bakterii Listeria monocytogenes.

To już drugi przypadek wykrycia tej bakterii w produktach spożywczych w popularnych irlandzkich sklepach w ostatnich dniach.

Tym razem zagrożenie dotyczy sałat sprzedawanych między innymi w Tesco, SuperValu, a także produktów marki McCormack Family Farms i Egan’s.

Wszystkie te produkty natychmiast wycofano z obrotu, a sklepy mają obowiązek wywiesić stosowne ogłoszenia w punktach sprzedaży.

Lista skażonych produktów obejmuje:

  • McCormack Family Farms Energise Super Mix, 100g – daty ważności: 29/07/2025 i 30/07/2025
  • McCormack Family Farms Irish Spinach Leaves, 100g, 200g, 250g – daty: od 25/07/2025 do 31/07/2025
  • McCormack Family Farms Mixed Leaves, 75g – data: 29/07/2025
  • McCormack Family Farms Baby Leaves, 100g i 200g – daty: od 25/07/2025 do 30/07/2025
  • Tesco Mild Spinach, 350g – daty: od 25/07/2025 do 31/07/2025
  • Egan’s Irish Baby Spinach, 250g – daty: 23/07/2025 do 27/07/2025
  • SuperValu Spinach (nieumyty), 250g – daty: 28/07/2025, 30/07/2025 i 31/07/2025

Ostrzeżenie dla konsumentów w Irlandii

FSAI ostrzega, by nie spożywać wycofanych produktów. Hurtownie i dystrybutorzy zostali zobowiązani do kontaktu ze swoimi klientami i przekazania im informacji o wycofaniu produktów.

Firmy cateringowe i restauracje w Irlandii również nie mogą używać żadnych partii skażonych sałat w swoich potrawach.

Jak potwierdził HSE, w wyniku zakażenia listerią zmarła jedna osoba dorosła. Do 22 lipca zgłoszono już 9 przypadków listeriozy w kraju.

Sytuacja jest poważna – trwa dochodzenie prowadzone przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Krajowy Zespół ds. Zarządzania Ogniskami Zakażeń.

Idź do oryginalnego materiału