Nie bez powodu dr Dariush Mozaffarian, kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute na Uniwersytecie Tufts, nazywa awokado jednym z najlepszych produktów wspierających zdrowie serca. Kluczową rolę odgrywają tu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL. To szczególnie istotne, ponieważ podwyższony poziom LDL znacząco zwiększa ryzyko zawału serca i udaru.
Równie istotny jest błonnik, którego awokado dostarcza w dużej ilości. Już połowa owocu pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik, w tym błonnik rozpuszczalny. Ten typ błonnika wiąże się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, ułatwiając jego usunięcie z organizmu. W efekcie wspiera naturalną regulację poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Potas i przeciwutleniacze – ukryte skarby awokad