Jakie jest typowe świętokrzyskie gospodarstwo rolne?

11 godzin temu
Zdjęcie: Marta Ponikowska, kierownik Wydziału Prewencji, Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego w kieleckim KRUS. / Fot. Marzena Smoręda


Małe, rodzinne, z produkcją zbóż – takie jest typowe gospodarstwo rolne w województwie świętokrzyskim. Jakie są kierunki rozwoju naszego rolnictwa? Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach zaprezentował charakterystykę naszego rolnictwa.

– Typowe gospodarstwo rolne w województwie świętokrzyskim ma kilka charakterystycznych i można powiedzieć kluczowych cech, które wynikają z warunków geograficznych, klimatycznych oraz tradycji regionu – mówi Marta Ponikowska, kierownik Wydziału Prewencji, Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego w kieleckim KRUS.

Jak wynika z danych KRUS, świętokrzyskie gospodarstwa rolne zwykle są małe lub średniej wielkości. – Tu ogromną rolę odgrywa położenie geograficzne, warunki klimatyczne oraz tradycja regionu. Takie gospodarstwa występują na tym terenie od wieków – mówi Marta Ponikowska.

Kolejną charakterystyczną cechą naszych gospodarstw jest fakt, iż prowadzone są one rodzinnie i są własnością prywatną z niewielkimi dzierżawami.

Co produkuje świętokrzyskie gospodarstwo?

– Na naszym terenie przeważa produkcja roślinna, głównie uprawa zbóż, czyli pszenicy, jęczmienia lub kukurydzy. Uprawiamy też warzywa, głównie kapustę, marchew, ziemniaki i buraki – informuje Marta Ponikowska.

W województwie świętokrzyskim warto podkreślić uprawy sadownicze, szczególnie w rejonie Sandomierza, gdzie uprawia się jabłonie, grusze czy śliwy.

Znaczenie ma także w regionie hodowla zwierząt, zwłaszcza bydła mlecznego, drobiu i trzody chlewnej.

– Wiele gospodarstw korzysta z tradycyjnych metod uprawy, ale coraz częściej na świętokrzyskiej wsi wprowadza się nowoczesne technologie i sprzęt rolniczy. Wpływ na to mają programy unijne, wspierające rozwój rolnictwa – wyjaśnia Marta Ponikowska.

Warto zaznaczyć, iż gospodarstwa w regionie często łączą działalność rolniczą z agroturystyką, korzystając z atrakcyjności turystycznej regionu. Tak wynika z danych KRUS.


Idź do oryginalnego materiału