Jak wybrać słodkiego arbuza? Oto 5 sprawdzonych trików

6 godzin temu

Cypr to raj dla miłośników arbuza – ale nie każdy owoc jest tak samo dobry. Sprawdź, co warto wiedzieć przed zakupem

Na straganach i w supermarketach na Cyprze właśnie trwa sezon na arbuzy. Są ogromne, pachnące i kuszą niską ceną. Ale jak rozpoznać, który z nich będzie naprawdę słodki i soczysty? Zdradzamy kilka prostych sposobów, które sprawdzają się także na lokalnych bazarach – i w Polsce, i na wyspie.

1. Plama od leżenia

Zwróć uwagę na jasną plamę na skórce arbuza – to miejsce, gdzie owoc leżał na ziemi. Powinna być żółta lub kremowa, a nie biała. Im ciemniejsza i bardziej intensywna, tym większa szansa, iż arbuz dojrzewał na słońcu i jest słodki.

2. Głuchy dźwięk

Postukaj delikatnie w skórkę. Dobry arbuz wydaje głuchy, rezonujący dźwięk – to znak, iż ma dużo wody i jest soczysty. jeżeli dźwięk jest pusty lub tępy, lepiej poszukać innego.

3. Sucha szypułka

Zajrzyj na koniec, gdzie znajdowała się łodyżka. Sucha i skręcona szypułka to znak, iż arbuz dojrzał naturalnie. Zielona lub wilgotna oznacza, iż mógł zostać zerwany zbyt wcześnie.

4. Odpowiednia waga

Weź arbuza do rąk – powinien być ciężki jak na swój rozmiar. To kolejny znak, iż zawiera dużo soczystego miąższu.

5. Sprawdź paski

Dojrzały arbuz ma kontrastowe paski – ciemne ciemniejsze, jasne jaśniejsze. Im większy kontrast, tym większe szanse na idealny smak.

Na Cyprze lokalne arbuzy bywają ogromne

W niektórych regionach wyspy (zwłaszcza w okolicach Famagusty i Limassol) można znaleźć arbuzy ważące choćby 15 kg. W wielu miejscach oferowane są w połówkach lub ćwiartkach, dzięki czemu można zobaczyć miąższ – wówczas szukaj intensywnej czerwieni i drobnych, czarnych pestek.

FAQ

Czy bezpestkowe arbuzy są mniej słodkie?
Niekoniecznie – choć wiele osób uważa, iż pestkowe odmiany mają pełniejszy smak.

Czy arbuz może dojrzeć po zerwaniu?
Nie. Arbuz nie dojrzewa po zbiorze – dlatego tak ważne jest, by wybrać dojrzały owoc już na straganie.

Czy arbuzy na Cyprze różnią się od tych z Polski?
Zdecydowanie! Na Cyprze często dojrzewają w pełnym słońcu i mają więcej wody – są bardziej soczyste i większe niż większość dostępnych w Polsce.

Idź do oryginalnego materiału