Domowe sposoby na odporność – co jeść i pić?

5 dni temu

Czy odporność można wspierać?

Tak i powinno się to robić, by przetrwać okres sezonowych infekcji bez przykrych dolegliwości i L4 w pracy. Nasz system odpornościowy działa prawidłowo gdy dostarczamy substancji niezbędnych do jego funkcjonowania. Dlatego dieta ma tutaj ogromne znaczenie – większość witamin, minerałów i składników odżywczych możesz przyswoić w posiłkach. Można również wspierać się mądrze dobraną suplementacją. Drugim filarem odporności jest aktywność fizyczna. Nasze babcie miały rację, gdy mówiły, iż trzeba się hartować – dlatego im więcej ruchu na świeżym powietrzu, tym lepiej. Co jeść, by nie chorować? Poniżej kompletny poradnik.

Dieta dla odporności

Musi być bogata w witaminy. Nikogo nie zdziwi jeżeli pierwsza na naszej liście pojawi się witamina C – silny antyoksydant, który wspiera białe krwinki w walce z infekcjami. Jej dzienną dawkę przyjmiesz chrupiąc paprykę lub podjadając kiszoną kapustę. Witamina D, której źródłem są tłuste ryby morskie, jaja i nabiał, reguluje pracę układu odpornościowego, a jej niedobór szczególnie zimą zwiększa podatność na choroby. Nie można też zapominać o witaminie A z marchwi, batatów czy wątróbki, która dba o zdrowie skóry i błon śluzowych, stanowiących pierwszą barierę ochronną. Witamina E, obecna w orzechach i olejach roślinnych, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a witaminy z grupy B – zwłaszcza B6 z drobiu, B9 z zielonych warzyw liściastych i B12 z ryb czy jaj – wspomagają produkcję przeciwciał i sprawną pracę układu nerwowego.

Równie ważne są minerały: cynk (z pestek dyni, orzechów, mięsa) odpowiada za prawidłową pracę limfocytów, selen (z orzechów brazylijskich, ryb, czosnku) działa antyoksydacyjnie, a żelazo (z czerwonego mięsa, roślin strączkowych, buraków) wspiera transport tlenu i odporność komórkową. Magnez z pełnoziarnistych produktów, kakao czy migdałów pomaga utrzymać równowagę nerwową i metaboliczną.

Nie można też pominąć kwasów omega-3 z tłustych ryb, siemienia lnianego czy orzechów włoskich, które działają przeciwzapalnie. Układ odpornościowy wzmacniają również jelita – dlatego istotny jest błonnik z warzyw, owoców i pełnych zbóż (jako prebiotyk dla dobrych bakterii) oraz probiotyki, obecne w jogurcie naturalnym, kefirze czy kiszonkach. Dodatkowym wsparciem są roślinne związki bioaktywne, jak flawonoidy i polifenole zawarte w owocach jagodowych, cebuli czy zielonej herbacie, które chronią komórki przed uszkodzeniami i wspierają regenerację.

Ostatnio bardzo popularne są domowe preparaty na odporność w formie witaminowych shotów. Możesz przygotować taką bombę witaminową z miodu, cytryny i imbiru. Wystarczy zetrzeć kawałek świeżego imbiru, dodać sok z jednej cytryny oraz 2 – 3 łyżki miodu, a całość wymieszać i odstawić na kilka godzin w lodówce. WYstarczy łyżka codziennie rano, by wspomóc organizm w ochronie przed osłabieniem.

Infekcja sezonowa to nie tragedia

Fakt, iż zdarza ci się chorować, wcale nie oznacza, iż twój system odpornościowy nie działa. Nie zawsze zdrowy tryb życia jest w stanie uchronić organizm przed patogenami. W takiej sytuacji ważne jest, by działać natychmiast, gdy pojawią się pierwsze objawy. To tym łatwiejsze, iż w tej chwili możemy korzystać z konsultacji medycznych online i rozwiązań takich jak recepta.pl. Dzięki temu możesz bez wychodzenia z domu skorzystać z porady lekarskiej i bardzo gwałtownie wdrożyć leczenie.

Idź do oryginalnego materiału