Dieta na lato, czyli co jeść, żeby czuć się lekko i zdrowo w upalne dni

ototorun.pl 9 godzin temu
Letnie miesiące niosą za sobą wyjątkowe wyzwania dla organizmu – wysokie temperatury, zwiększona potliwość, często mniejszy apetyt, a jednocześnie więcej aktywności na świeżym powietrzu. Warto w tym czasie szczególnie zadbać o to, co ląduje na naszym talerzu – aby wspierać organizm, nie obciążać go niepotrzebnie i czuć się lekko choćby podczas największych upałów. Jak zmienia się zapotrzebowanie organizmu na płyny i jedzenie latem

Latem organizm musi poradzić sobie z wyższą temperaturą otoczenia, co wiąże się z większą utratą wody i elektrolitów. Już niewielkie odwodnienie może powodować uczucie zmęczenia, ból głowy, problemy z koncentracją czy zaparcia. Dodatkowo, wiele osób zauważa mniejszy apetyt podczas upałów – to zupełnie naturalna reakcja fizjologiczna, ponieważ organizm chce ograniczyć wytwarzanie ciepła z procesu trawienia.

Dlatego latem:

- zwiększa się zapotrzebowanie na płyny i elektrolity,

- zmniejsza się ochota na tłuste i ciężkostrawne posiłki,

- ważne jest wybieranie objętościowo lekkich , ale wartościowych potraw.

Przykłady dobrych nawyków:

- Pij minimum 2-2,5 l płynów dziennie (więcej przy aktywności fizycznej).

- Jedz mniejsze porcje, ale częściej –
Idź do oryginalnego materiału