Co pacjent powinien jeść w szpitalu? Zasmażka i kostki bulionowe odpadają

5 godzin temu
Kryteria dotyczące żywienia pacjentów znalazły się w projekcie rozporządzenia, który Ministerstwo Zdrowia skierowało do konsultacji. Przepisy mają wejść w życie w październiku tego roku.Dobrze odżywiony pacjent to same korzyściCel tych działań jasno został wyłożony we wstępie do przepisów. Sformułowało go Ministerstwo Zdrowia.„Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia. Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia” – czytamy w cytowanym przez Rynek Zdrowia dokumencie. Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie„Dobry posiłek”. Tak nazywał się program, który pilotażowo rząd PIS wprowadził w szpitalach. Jego była poprawa jakości żywienia pacjentów. Cel został osiągnięty, bo posiłki się poprawiły. Do programu – przypomnijmy – przystąpiło prawie 600 szpitali.Po wejściu nowych przepisów w życie „Dobry posiłek” prawdopodobnie zostanie zlikwidowany. Bo Ministerstwo Zdrowia chce podobny w założeniach program wprowadzić we wszystkich szpitalach. Mają w nich obowiązywać te same zasady.PRZECZYTAJ TEŻ: Lubelskie: Doświadczyły mobbingu i nierównego traktowania. Teraz pielęgniarki wygrywają w sądzie ze szpitalamiNa stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano wymagania dotyczące szpitalnej diety. Będzie ona musiała być dostosowana do potrzeb pacjenta – w zależności od schorzenia.„Każdego dnia należy podawać co najmniej 1 porcję z grupy mięso lub jaja, lub nasiona roślin strączkowych lub przetwory nasion roślin strączkowych, inne roślinne zamienniki białka zwierzęcego” – czytamy w zaleceniach. Szpitalne posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie – w zależności od tego, co zalecą lekarz lub dietetyk. W każdym posiłku należy uwzględnić wodę lub napój. jeżeli chodzi o kompot zawartość cukrów nie może być większa niż 5 g cukrów w 250 ml. PRZECZYTAJ: Zamojski Szpital Niepubliczny poszukuje pulmonologów, internistów i ordynatora oddziału chorób płucPozostałe napoje (np. kawa, herbata) powinny być podawane bez cukru. Ten może być dostępny dla pacjentów na korytarzu lub w kuchence oddziałowej.Tego nie powinno być w szpitalnych posiłkachDo każdego posiłku przepisy zalecają warzywa lub owoce z przewagą warzyw. Część podawanych warzyw i owoców powinna być surowa.Do potraw dla pacjentów nie należy:dodawać zasmażek, kostek rosołowych i esencji bulionowych,gotowych baz do zup i sosów,gotowych sosów sałatkowych i dressingów,przypraw wzmacniających smak w postaci płynnej i stałej.
Idź do oryginalnego materiału