BOCHNIA. Woda z miejskiego wodociągu przydatna tylko po 2 minutowym gotowaniu!

bochniazbliska.pl 4 godzin temu

Nie udało się rozwiązać problemu z czystością wody z miejskiego wodociągu. W najnowszym komunikacie PSSE w Bochni utrzymała warunkową przydatność do spożycia.

Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być używana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet

O sytuacji podczas dzisiejszego posiedzenia Sztabu Kryzysowego mówiła Halina Bielec z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zgodnie z wynikami analiz, wykryte drobnoustroje nie są w tej chwili chorobotwórcze, jednak bez wdrożenia odpowiednich działań mogłoby dojść do pogorszenia sytuacji. w tej chwili woda wciąż przekracza dopuszczalne parametry, choć poprawa już postępuje – woda na stacji uzdatniania spełnia wszystkie normy, a trwa proces płukania sieci wodociągowej.

Przyczyny problemu przedstawił Marek Knapiński z MPWiK. Jak poinformował, głównym źródłem trudności był nagły wzrost temperatury wody w rzece Rabie, który nastąpił w ciągu zaledwie dwóch dni. Dodatkowo stwierdzono brak odpowiedniego przepływu wody w instalacji podziemnej w rejonie ulic Trudnej i Poniatowskiego, co stworzyło dogodne warunki do rozwoju drobnoustrojów.

W związku z zaistniałą sytuacją, już 4 lipca zwiększono dawkę substancji dezynfekujących na stacji uzdatniania wody, co przyspieszyło proces przywracania odpowiednich parametrów jakościowych wody. Do odwołania obowiązują wszystkie zalecenia wydane przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.

Idź do oryginalnego materiału